< Terug naar pedicure

pedicure
Schimmelnagel(s)
Wat is een schimmelnagel? De schimmelnagel, in de volksmond ook kalknagel genoemd wordt veroorzaakt door een trychofytine-infectie en begint bij de vrije nagelrand. Van daaruit groeit de schimmel in de nagelplaat naar de basis van de nagel. De nagelplaat ziet er dan vaak verkleurd (geelbruine strepen), dof en brokkelig uit. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt. De nagel kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt.
Behandeling
De behandeling is niet eenvoudig en soms zelfs niet mogelijk. Schimmelnagels worden het beste behandeld met medicijnen. In overleg met de huisarts neem ik een biopt af en stuur deze naar een laboratorium waar vastgesteld wordt of het een schimmel is en welke schimmel het is (schimmeldiagnostiek). Hij zal tabletten of een tinctuur adviseren.  De pedicure kan dit proces goed ondersteunen. Zij werkt hygiënisch en freest de nagel(s) zo dun mogelijk af, zodat de tinctuur beter zijn werk kan doen en maakt de omgeving van de nagel(s) goed schoon. Doordat de schimmelnagel erg traag groeit, kan de genezing al snel een jaar duren.

Informatie
De meest voorkomende infectiebronnen zijn het zwembad, de sporthal-douche en de sauna. Ook een vochtige huid, nauwe schoenen en wassen met teveel zeep kunnen de infectie stimuleren. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, welke heel lang besmettelijk blijven.