< Terug naar pedicure

pedicure
Orthesiologie
Onder orthesiologie verstaat men de techniek, welke dient voor het ontlasten van diverse drukplekken, met name aan en tussen de tenen en het reguleren van de teenstand.

Orthese
Een orthese of teenstukje wordt (direct op de voet) gemaakt van siliconen. Om een goed passende orthese te maken wordt er voor het maken van de orthese een voet onderzoek gedaan. Hierbij wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van de tenen. Ook worden uw schoenen bekeken aan de binnen en buitenkant.

Orthese voor verschillende doeleinden
  • protectie: tegen onder andere likdoorns of bursa op de tenen
  • correctie: van bijvoorbeeld een klauwstand van een teen
  • consolidatie: waarmee wordt voorkomen dat een afwijking steeds erger wordt
  • preventie: om bijvoorbeeld een scheefgroeiende teen die nog geen last geeft, geen klachten te laten geven
Orthese advies
Gebruik van een orthese: In het begin zal de orthese niet altijd erg comfortabel zitten, geef uw voeten de tijd om even te wennen. Bouw het gebruik geleidelijk op, begin bijvoorbeeld met een half uur per dag. Normaal gesproken moet u na 1 tot 2 weken gewend zijn. De orthese mag geen pijn doen of blaartjes veroorzaken! U kunt dit binnen 1 week constateren. Probeer de orthese eventueel eens in andere schoenen. Blijven er problemen, neem dan even contact met mij op. ’s Nachts hoeft u de orthese niet te dragen. De orthese blijft het beste zitten met sokken en dichte schoenen, mits daar voldoende ruimte voor is. Houd bij het kopen van nieuwe schoenen dus ook rekening met de orthese. Probeer, indien mogelijk, de orthese altijd met twee handen aan te brengen en te verwijderen (nooit trekken!)

Onderhoud
U kunt de orthese wekelijks afwassen met handzeep, daarna wel goed laten drogen. Als u de orthese weer aandoet kunt u hem licht inpoederen met bv. talkpoeder. De poeder zorgt ervoor dat het voetzweet een beetje wordt opgenomen. TIP: Neem bij het kopen van nieuwe schoenen de orthese mee