< Terug naar pedicure

pedicure
Likdoorns
Wat is een likdoorn?
Een likdoorn (ook wel eksteroog genoemd) is een (meestal pijnlijke) eeltverdikking aan de voet. Ze zijn een dagelijkse kwelling en vaak wordt het lopen hierdoor bemoeilijkt. Wanneer een kleine plek op de voet onderhevig is aan overmatige druk of wrijving, ontstaat daar een extra hoeveelheid eelt (de huid beschermt zichzelf). Door de druk van buitenaf (schoenen) kan dit eelt zich niet aan de buitenkant ontwikkelen. Hierdoor wordt het eelt naar binnen gedrukt tegen het periost (beenvlies) aan waar zich veel bloedvaten en zenuwen bevinden, welke deze pijn veroorzaken.

Behandeling
De pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit regelmatig gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen, kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits de oorzaak wordt opgeheven.
Informatie
Een likdoorn ontstaat door hevige eelt vorming op een klein gebied van de huid. De balans tussen huidvorming en afschilfering is verstoord en door plaatselijke druk gaat de verhoorning niet alleen naar buiten, maar wordt ook als een hoornpit naar binnen gedrukt. De likdoorn kan voorkomen aan de voetzool (teengewrichten, voorvoet, hak) als ook op de strekzijde van de voet (teengewrichten), als mede aan de zijkanten van de tenen (bv. wanneer twee tenen door standafwijkingen of knellend schoeisel tegen elkaar gedrukt worden.