< Terug naar pedicure

Diabetische voet
Diabetische voet
De voeten van diabetespatiënten zijn extra kwetsbaar, waardoor een speciale behandeling noodzakelijk is. Er moet opgepast worden voor wondjes aan de voeten, omdat deze slecht genezen. Een andere complicatie is dat de zenuwen minder goed gaan functioneren. Het gevoel in de voeten kan daardoor verminderen of zelfs verdwijnen. Dat is extra lastig, omdat u niet door uw lichaam wordt gewaarschuwd als er iets mis is met uw voeten. Met andere woorden: de voeten van diabetici moeten heel goed verzorgd worden.

Heeft u diabetes, dan kunt u zelf het volgende doen:
  • controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes of huidbeschadigingen
  • ga regelmatig fietsen of wandelen en doe (dagelijks) voetoefeningen

Als u diabetes heeft, is raadzaam om enkele malen per jaar naar een pedicure te gaan. Maar ook als u geen voetklachten heeft! Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over de verzorging van uw voeten en de keuze van schoenen. Ook kan de pedicure vroegtijdig problemen signaleren en u doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut. Als pedicure heb ik een speciale opleiding gevolgd en beschik ik over de aantekening ‘Diabetische voet’.
Voor diabetische patiënten wordt een behandeling door een pedicure, met een specialisatie voor deze aandoening, vaak door uw zorgverzekeraar vergoed. Raadpleeg uw polis hiervoor.